Ronde diamanten

De ronde diamant. Wanneer u hier nog niet van gehoord hebt, dan kunnen we u dat niet kwalijk nemen. Langs de andere kant zult u tekenen van herkenning vertonen wanneer u verneemt dat het hier over briljanten gaat.

De ronde diamant, de briljant

Wanneer men het heeft over een ronde diamant of briljant, dan wordt hiermee de slijpwijze van de diamant bedoeld. Door deze slijpwijze die ook wel slijpsel genoemd wordt, verkrijgt de briljant of ronde diamant zijn eigen persoonlijkheid en schittering. Deze manier van slijpen werd in 1919 ontdekt en verder ontwikkeld door Marcel Tolkowsky (1899 – 1991) als student aan de universiteit van Londen.

Hoe kan een diamant rond geslepen worden

Om een ronde slijpwijze van een diamant te kunnen ontwikkelen, ontwerp Tolkowsky een wiskundige methode voor het slijpen, waarbij uitgegaan werd van 58 facetten. Op deze manier wordt het binnenvallend licht op een optimale wijze gereflecteerd. Dit is mogelijk door de combinatie van de 58 facetten en de hoek waaronder deze geslepen worden. Het licht wordt bij contact met de diamant zodanig gebroken dat een levendig kleurenspel ontstaat. De briljanten gaan dan ook werkelijk fonkelen.

Variaties op de ronde diamant

Sinds 1919, heeft de ronde diamant een hele ontwikkeling doorgemaakt en werden verschillende types van slijpsel ontwikkeld, zodat verschillende varianten ontstonden.

  • Het Tolkowsky slijpsel uit 1919, wat de klassieke variant van de ronde diamant betreft
  • Het ideaal slijpsel uit 1926, ondanks de naam is dit verre van ideaal. Het ziet er nogal plomp uit
  • Het fijnslijpsel uit 1939 van de hand van Eppler. Dit werd commercieel verder ontwikkeld omwille van de zeer mooie fonkeling
  • Parkerslijpsel uit 1951. Deze slijpwijze geeft veel licht, met uitzondering langs de bovenkant
  • Scandinavisch standaardslijpsel uit 1968. Dit werd in de praktijk ontwikkeld aan de hand van geslepen diamanten.

Hoe meer facetten, hoe liever

Een aantal slijpwijzes werden ontwikkeld speciaal om het aantal facetten te vergroten

Magnaslijpsel, 1949, 102 facetten
Highlightslijpsel, 1963, 74 facetten
Princess- 144 slijpsel, 1965, met 146 facetten
Radiant slijpsel, 1980, met 70 facetten
Fire-cutslijpsel, 2010, met 74 facetten
Gassan 121 slijpsel met 121 facetten